טיפים לשיפוץ טוב ואחראי
איך לשפץ את הבית ולהישאר בחיים? קיבצנו עבורכם את כל הטיפים שיעזרו לכם לעבור את תקופת השיפוצים בשלום ומבלי לחרוג מהתקציב
לפני שקונים בית או דירה, אחד השיקולים שיש לקחת בחשבון הוא האם עוברים לבית החדש כפי שהוא, או שמחליטים לשפצו באופן מלא או חלקי. שיפוץ דירה הוא כנראה אחד הפרויקטים הגדולים שתיקחו על עצמכם, אם תבקשו לנהל אותו לבד. אם אתם לא אנשי מקצוע מתחום הבניה והעיצוב, תצטרכו להתייעץ בכאלה: החל מתכנון בסיסי של הריסה ובניית קירות, דרך טיפול במערכות חשמל ואינסטלציה, חיפוי וצבע ועד עיצוב פנים, ריהוט וניצול חלל באופן מקסימלי.
מדובר באתגר לא פשוט, גם עבור מי שיש לו טעם משובח וידיים טובות.
בין אם מדובר בשיפוץ מלא או חלקי של הנכס, כדאי לעשות עבודת הכנה מקיפה לפני שיוצאים לדרך.
1. קבעו את התקציב
זה הדבר הראשון והחשוב ביותר שיש להתייחס אליו. עוד לפני קבלת ההחלטה על מה משפצים ובאיזה סדר גודל, יש להבין מה סכום הכסף שעומד בפניכם, וכיצד ניתן לקבל הלוואה שתסייע להגדיל אותו או לפחות לא לחרוג ממנו. הגדרה מדויקת של תקציב תעזור לכם להחליט על גודל השיפוץ ועל הפשרות שתאלצו לעשות. ללא תקציב מוגדר, ייתכן שתאלצו לוותר הרבה יותר ממה שהייתם צריכים אם הייתם קובעים תקציב מראש.
חשוב להדגיש: כשבונים תקציב, חשוב לקחת בחשבון חריגות זמנים והוצאות בלתי צפויות בגובה של 20% ממנו. התקציב הסופי יקבע רק לאחר שתפגשו עם כל אנשי המקצוע ותקבלו הצעות מחיר שיסייעו לכם בגיבוש תוכנית ותקציב סופיים.
2. נהלו את התקציב
כדאי לעשות זאת ביסודיות ודייקנות, ובלי עיגולי פינות. השיטה הטובה ביותר לכך היא הכנת טבלה מסודרת, בה מעדכנים עלויות צפויות, הצעות מחיר, חריגות, מסים וגם דברים שלכאורה לא נכללים בשיפוץ כמו תיקונים קטנים ולא צפויים, עלויות הובלה, ניקיון וביטוחים.
3. נהלו את התשלומים
יש לקבוע לוח תשלומים מראש עם הקבלן ולשלם מראש רק על חומרים ולפי קצב התקדמות העבודה.
4. בדקו אפשרויות לחסוך עלויות
למשל, אפשר לקבל פטור מתשלום ארנונה בזמן שיפוץ. יש לעשות זאת לפני שמתחילים בשיפוץ ולהסדיר את העניין מול הרשות המוניציפלית הרלוונטית. וגם: מתברר שזול יותר לשפץ בחורף מאשר בקיץ, בדיוק כמו טיסות לחו"ל והובלות דירה.
5. הגדירו את הצרכים
יש להגדיר את צרכי השיפוץ: כמות חדרים ומקומות אחסון, שיפוץ צנרת וחשמל, מה צריך לעשות במטבח ובאמבטיות, האם צריך להוסיף חדר שירותים או רחצה, מה הדברים ההכרחיים ועל מה אפשר לוותר.
חשוב להקפיד: אם אתם משתמשים בשירותיו של אדריכל או מעצב, היעזרו בו כדי לברר מהם הצרכים שלכם, עד לפרט הקטן ביותר, ובקשו תוכנית שיפוץ מפורטת ומדויקת ככל האפשר. אם אתם משפצים ללא עזרת מעצב, צרו תוכנית כזו שתגדיר לכם בדיוק מה הולך לקרות ומהן התוצאות הרצויות.
6. קבעו סדר עדיפויות
האם אתם רוצים להשקיע בטרנדים ובמותגים או בדברים פונקציונליים? האם גודל החדר של הילדים חשוב יותר מגודל חדר השינה של ההורים? האם אפשר לוותר על מרפסת כדי להגדיל חדר וכדומה.
החליטו האם אתם מעדיפים להסב קצת מתקציב השיפוץ לטובת אדריכל או מעצב פנים, או שתעדיפו להשקיע במקומות אחרים. מנסיון אישי, ההשקעה לטובת מעצב פנים לרוב משתלמת יותר - הידע והנסיון של אנשי המקצוע מונע הרבה טעויות, עיכובים ובזבוזים שהיו יכולים לקרות בלעדיו.
7. בצעו מדידות
חשוב לבצע מדידה מקצועית של הבית על אזוריו וחלקיו, כדי להתחשב בכך בתכנון עצמו. אין ספק שמדידה מדויקת תעזור לכם לעבור תהליך קל יותר.
8. בחרו אנשי מקצוע מומחים בתחומם
בדיוק כמו שבחרתם במתווך המועדף עליכם בקניית הנכס, כך גם לגבי השיפוץ. בחירת אנשי המקצוע הנכונים היא מפתח לשיפוץ מוצלח, והיא החלטה שקשורה באופן הדוק וישיר לתקציב הקיים. הקפידו לבחור אנשי מקצוע בכל תחום. בדקו המלצות, בקשו לראות תמונות ועבודות קודמות, התרשמו באופן אישי וכמובן, בקשו הצעת מחיר מפורטת ככל האפשר.
9. בקשו הצעת מחיר
בכל פגישה עם איש מקצוע, הגדירו את מטרות והיקף השיפוץ, את חלקו של אותו איש מקצוע, את הציפיות שלכם וכמובן, בקשו הצעת מחיר מפורטת לפי צרכי השיפוץ שהגדרתם לרבות חומרים, ימי עבודה ועוד.
10. סגרו חוזה
עם סגירת חוזה העבודה מול איש המקצוע דרשו ביטוח מלא ובתוקף וכתב התחייבות ואחריות לעבודה ולתאריכי יעד.
בתכנון נכון ובשיקול דעת תהליך השיפוץ יכול להיות מהנה ומרתק, וכמובן התוצאה - בית החלומות שלכם - מהווה תמריץ נהדר. בהצלחה!